O Airsoftu

Airsoft je hobi/igra koja svoje korijene vuče iz dalekog nam Japana, a kao takva došla je u Ameriku gdje se igra razvijala u posljednjih 30 godina. Ubrzo nakon toga svoje je mjesto, kao timska igra, našla širom svijeta uključujući i Hrvatsku još 2005. godine. Sama igra simulira sukob između dvije ili više ekipa/timova/strana u obliku igre s naglaskom na izvršavanje raznih taktičko-borbenih i neborbenih zadataka uz pomoć timske igre i suradnje.

Airsoft se igra uz pomoć električnih i plinskih replika koje izgledom, dimenzijama, veličinom i detaljima kopiraju pravo oružje. Replike ispaljuju 6 mm ili 8 mm plastične kuglice prosječne brzine od 270 fps do 350 fps, pa sve do max 400 fps. Replike su gotovo bezopasne što se tiče ozljeda. Također postoje i prerađene replike, najčešće replike snajpera, čija brzina kuglice doseže do maksimalnih 600 fps, a njihovo korištenje moguće je samo uz stroge mjere predostrožnosti i sigurnosti za sve igrače na terenu. Replike rade uz pomoć plina ili punjivih baterija koje pokreću motor i mehanizam koji stvara komprimirani zrak i pritom izbacuje kuglicu iz cijevi. Cjelokupni mehanizam smješten je unutar tijela replike i svi dijelovi su izmjenjivi i nadogradivi. Važno je napomenuti da airsoft replike služe isključivo za igru i kao takve ih nije moguće preraditi u pravo oružje niti koristiti kao pravo oružje!

S obzirom da kopiraju stvarno oružje, samo rukovanje replikom je identično pravome oružju. Okidanje, punjenje, pražnjenje, ciljanje i ostale radnje rukovanja istovjetne su onima kao kod pravog oružja u stvarnosti. Također je na replike moguće dodavati razne modele i vrste optičkih ciljnika, taktičkih lampi i lasera kao kod pravog oružja, a svojom raznovrsnošću mogu zadovoljiti sve ukuse i želje airsoftera s obzirom da današnje replike kopiraju gotovo sve vrste i modele pješačkog oružja od vremena Drugog svjetskog rata pa sve do danas. Što se tiče ostale opreme potrebne za airsoft tu su neizostavne i obavezne zaštitne naočale za svaku osobu koja sudjeluje u igri. Borbena vojna odora, borbeni taktički prsluci, zaštitne kacige i ostala pokrivala za glavu, te ostala prateća oprema omogućava vjernije oponašanje izgleda pravog vojnika u stvarnosti. Posljednji dio koji Vam treba, ali daleko najvažniji, je zdrav duh i ljubav prema ovoj zanimljivoj igri.

Naziv MILSIM potječe od engleskog naziva Military Simulation, što bi u grubom prijevodu značilo Vojna Simulacija ili Simuliranje vojnog sukoba između dvije ili više sukobljenih strana. Već nakon ovoga uvoda možemo shvatiti da se radi o vrlo zahtjevnom obliku igre koji je u biti airsoft u srži, ali u praksi i nešto više od arkadne igre. Također, prvo što želimo napomenuti je da MILSIM nije sportsko natjecanje niti je tako zamišljen. To je vrsta praktične simulacije kojoj je cilj što realnije dočarati borbene i neborbene situacije koje se događaju u pravom ratnom sukobu i životu vojnika. Veliku ulogu u samom MILSIM-u imaju i same airsoft replike pravoga oružja što ga čini simulacijom vojne borbe i čini ga drugačijim od klasične arkadne igre u airsoftu.

Comments are closed.